El passat 9 de setembre el Parlament de Catalunya va aprovar la ‘Llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge’, que té com a objectiu rebaixar i congelar els preus dels nous contractes de lloguer a les àrees amb mercat d’habitatge de forta demanda. En aquestes àrees el preu no pot augmentar respecte al contracte anterior, si va ser firmat en els darrers 5 anys, i no pot superar l’índex de referència de preus de la Generalitat. La llei que va entrar en vigor el passat 22 de setembre, ha inclòs de manera transitòria 60 municipis catalans de més de 20.000 habitants. La nova normativa determina que Sant Cugat del Vallès és una de les zones del país amb falta d’habitatge assequible.

La immobiliària santcugatenca Feliu Franquesa discrepa sobre la nova llei que regula els preus dels lloguers. ‘A les poques setmanes de l’entrada en vigor de la normativa creix la preocupació i comença a percebre’s una tendència a la paralització d’aquest sector immobiliari que portarà possiblement a una futura reducció del parc d’habitatges en arrendament’, assenyala Joan Franquesa, soci-director de la companyia, que adverteix que ‘la llei provocarà que els propietaris optin per vendre l’immoble davant una caiguda de la rendibilitat’. En aquest sentit, Franquesa afirma que ‘en els darrers anys en que s’ha evidenciat la necessitat d’habitatge assequible, també s’ha anat incrementat la tributació a la propietat privada. Per exemple, un habitatge a Sant Cugat comporta unes despeses i unes càrregues tributàries que en altres zones del país no tenen. I aquest aspecte la llei no ho contempla. Si tu vas gravant la propietat, i en canvi el propietari no pot adequar-se a la necessitat de mercat, arriba un moment que el propietari deixa de ser-ho, perquè decideix vendre. Aquestes mesures coercitives no obtindran el resultat pretès, i demostren un evident desconeixement del comportament del mercat de lloguer. Som un país de petits propietaris que necessiten seguretat jurídica i econòmica, i sobretot deixar de sentir-se l’ase de tots els cops’.

Escassetat d’un parc públic de lloguer

‘Amb l’aprovació d’aquestes mesures, el sector públic està traslladant al sector privat la responsabilitat de donar resposta a la problemàtica de la falta d’habitatge social. L’escassetat d’un parc públic de lloguer és responsabilitat de l’administració, i no pas dels propietaris privats’, assenyala el soci-director de Feliu Franquesa, que defensa que cal buscar un equilibri just entre la protecció de l’inquilí i els interessos dels propietaris.

La immobiliària, fundada l’any 2002, ofereix totes les gestions que tenen a veure amb serveis immobiliaris i jurídics, a més d’altres serveis complementaris, com l’assessorament en herències i testaments, la gestió de les plusvàlues i altres operacions bancaries associades a les gestions immobiliàries.

×