Fruit de l’arribada dels Fons Next Generation UE i de l’envelliment del parc immobiliari al país, l’interès per realitzar reformes a favor del confort i l’eficiència energètica a les llars catalanes està creixent, sobretot a l’hora d’adquirir un nou habitatge en propietat.

Aquesta és una de les principals conclusions de la XII onada del Baròmetre Immobiliari – ‘El sentiment de mercat dels professionals immobiliaris’, realitzat per UCI i SIRA, que ha analitzat per primera vegada l’interès dels ciutadans per reformar el seu habitatge després de la compra.

Segons aquest baròmetre, el 51% dels agents immobiliaris espanyols assegura que els seus clients realitzaran reformes en el termini de dos anys des del moment de la compra. A Catalunya, el 46% afirma que els seus clients realitzaran millores després de comprar el seu habitatge.

Aquest interès per les reformes també pot observar-se en la quantitat de diners inicials que els compradors catalans estan disposats a invertir per a reformar la seva llar recentment adquirida. El baròmetre conclou que el 54,8% estaria disposat a realitzar una inversió de fins al 20% addicional el valor de l’immoble en les reformes pertinents.

Per realitzar aquesta inversió, el 53,4% dels professionals immobiliaris catalans assegura que els seus clients assumiran la despesa amb els seus estalvis, mentre que el 12,3% afirma que augmentaran el capital inicial de la hipoteca. També es preveuen les opcions de demanar un préstec (13,7%), una donació o préstec de familiars (8,2%) i altres formes de pagament (12,3%).

Maria Andreu, sòcia directora de la immobiliària santcugatenca Feliu Franquesa, assenyala diversos factors que expliquen l’augment de les reformes a les llars. ‘L’augment de preus de l’energia és un dels principals factors que han impulsat la inflació. En aquest escenari, una rehabilitació de l’habitatge que millori la seva eficiència energètica és una aspecte molt valorat pels compradors’. D’altra banda, segons Andreu ‘el confinament durant la pandèmia ha transformat la manera en què passem el temps en les nostres llars, i ha motivat que molts propietaris prenguin la decisió de reformar casa seva per fer front a les incomoditats i deficients que abans no eren tan visibles’.

La immobiliària, fundada l’any 2002, ofereix totes les gestions que tenen a veure amb serveis immobiliaris i jurídics, a més d’altres serveis complementaris, com l’assessorament en herències i testaments, la gestió de les plusvàlues i altres operacions bancàries associades a les gestions immobiliàries.

×